Skip to content

Forebygging av ledd-, muskel- og skjelettskader hos hund i forbindelse med trening

Akkurat som oss mennesker kan hunder også få skader i bevegelsesapparatet. Spesielt i voksen alder sees disse skadene som mer kroniske, men man kan også se mer akutte skader hos yngre hunder. Derfor er oppvarming og uttøying like viktig hos hunder som hos mennesker.

Noen raser er mer utsatt for muskel- og skjelettskader, men alle hunder kan oppleve dette dersom man ikke passer på. F.eks. dachser har lang rygg, noe som gjør den sårbar for prolaps, og eieren bør pass på at hunden ikke utsettes for bråe bevegelser når det gjelder ryggen. Ellers er det viktig å passe på store hunderaser når de er i vekst og forebygge for eventuelle skader som vil kunne komme på et senere tidspunkt. Men alle hunder er som sagt utsatt, og noen kan være født med skader/defekter i bevegelsesapparatet, noe som igjen gjør de mer sårbare.

Når man skal trene hund er det viktig å ha et gjennomtenkt treningsprogram med tanke på det man trener mot, men like viktig er det å tenke gjennom treningsmetoder for å unngå skader i muskulatur, ledd og skjelett.

Det første en bør tenke over er oppvarming. Man skal ikke starte rett på trening, men varme hundens bevegelsesapparat godt opp før man starter. Man skal aldri starte treningen rett fra bilen, unngå brå vendinger, hopp etc. de første 15-20 minuttene. Begynn lett og øk på etter hvert. Tenk over hvordan du selv ville varmet opp dersom du skulle utføre et treningsprogram, de samme prinsippene gjelder for dyr og mennesker for å forebygge skader.

Etter en treningsøkt er der viktig med god uttøyning. Treningen skal ikke avsluttes brått og hunden settes i bilen igjen. Vi kjenner alle til hvordan en hard treningsøkt uten uttøying virker på kroppen dagen etter.  Start med å roe ned de siste 10-15 minuttene. Lett løping eller rask gange kan være fint etter en løpetur. Videre kan det lønne seg å strekke ut etter trening. Ledd og muskler blir lett stive så massasje av disse og uttøyning (strekk og bøy) av ledd vil gjøre underverker for din hund.

Det er viktig å tenke på fôring av en hund som skal prestere. Riktig fôring er viktig når man trener. Der er viktig at fôret er riktig sammensatt og at fôrmengden er riktig med tanke på hundens størrelse og prestasjonsevne. Husk også på væskeinntaket til hunden for å forhindre at den blir dehydrert. Videre finnes det kosttilskudd og fiskeolje som er godt for hundens bevegelsesapparat og hjelper til med å forebygge smerter og skader. Dyrlegen kan anbefale hva som passer best til din hund.