Skip to content

Husk å ikke forlate hunden din i en varm bil!

Endelig har snøen gått og hestehoven titter frem. Selv om det fremdeles er et kaldt drag i lufta vil vårsola allerede nå sørge for at temperaturen raskt blir høy inne i en bil.  

Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, men kvitter seg med varmeoverskuddet ved å pese. Når luftfuktigheten i bilen blir høy minker effekten av pesingen, ettersom det er fordampningen som kjøler ned hunden. Hundens kroppstemperatur kan raskt blir for høy og den kan få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene. I verste fall vil hunden dø. Symptomer på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 -39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Hvis du mistenker at en hund har fått heteslag er det viktig at du handler raskt. Bruk vann og væt ned hele hunden, enten dekke den med et klissvått håndkle, dusje den eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, da kan hunden gå inn i sjokk. Ikke bruk is. La hunden drikke små mengder vann hvis den er i stand til å svelge. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner. Senskader kan også forekomme.

Oppdager du en hund som sitter innesperret i overopphetet bil må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens Vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer og send meldingen til 2282. Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom dyret lider og du ikke oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret ut. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Hunden din har det bedre hjemme enn i en varm bil. Dersom du må ta hunden med og forlate den i bilen, sørg for å parkere i skyggen og ha vinduene åpne slik at det blir god lufting. Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overopphetinger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning. Det kan også være lurt å legge igjen mobilnummeret ditt på et synlig sted slik at du kan nås dersom det skulle være noe.

Vi håper alle folk og dyr vil nyte den varme og lyse tiden fremover!

God sommer hilsen alle oss på Horten dyreklinikk og goboksen.no.