Skip to content

Tannhelse hos hund

Tannhelse hos hund og katter er like viktig som det er for oss mennesker. Vi har derfor fått veterinæren vår til å skrive et brev om hvordan du kan vedlikeholde tannhelsen til din hund.

Hundens tenner har mye til felles med våre tenner, og tannsykdommer er svært vanlig. Hunder bygger opp plakk og tannstein 5 ganger raskere enn hos mennesker fordi pH verdien i spyttet deres er mer basisk.Videre pusser vi mennesker tennene våre daglig, noe som betyr at vi fjerner plakket fra tennene. Plakk dannes på tennene når vi spiser og drikker. Pusser du tennene på hunden din daglig vil dette minimere plakkdannelsen og dermed også tannsteindannelsen. Ca. 85% av hunder over 3 år har en form for tann- og tannkjøttproblem. Har du gode rutiner rundt munnhygienen til hunden din kan du oppdage problemene
tidlig før de forverres.

Ville dyr kontrollerer plakkdannelsen ved å tygge igjennom hud og pels på byttedyrene, og spise rått, trevlete kjøtt. De har også et meget kortere liv enn våre domestiserte hunder. Ville hunder lever i gjennomsnitt kun 6 år. Men også ville dyr har tannproblemer.

Valper har 28 melketenner, og voksne hunder har 42 permanente tenner. Valper feller melketennene sine mellom 3-7 mnd alder. Normalt faller melketennene ut når de permanente kommer ut, men det skjer ikke alltid. Det er derfor viktig å følge med, og spesielt på hjørnetennene i denne perioden. Små raser kan ofte ha problemer med å felle hjørnetennene sine.

Gjør det til en vane å sjekke munnhulen til hund din jevnlig. Vi anbefaler på det sterkeste å pusse tennene daglig med en myk tannbørste og tannpasta beregnet på hund. Hunder skal ikke ha vanlig tannpasta med fluor! Begynn gjerne når valpen er liten, og gjør det til en kosestund og hyggelig opplevelse.

Det er viktig å ikke skrape tennene med en skarp tannskrape, da denne lager riper i emaljen, som igjen gjør at hunden får raskere tannstein igjen. Det er dessuten tannstein og plakk som sitter under tannkjøttet som er mest farlig for din hund, ikke det som er synlig på selve kronen av tannen. Det er kun under en profesjonell tannrens at potensielt farlig plakk og tannstein lar seg fjerne helt. Det er også meget viktig å polere tennene etter en slik rens, slik at overflaten blir glatt og fin igjen.

Hundens diett er viktig for tannhelsen. Spiser hunden mye mykt fôr, får den raskere plakk og tannstein. Mange gode kvalitetsfôr har fôr som er beregnet til å støtte opp under god tannhelse. Noen fôrprodusenter bruker økt fiberinnhold og struktur på fôrkulen så det blir en skrapeeffekt på tennene når hunden spiser, mens andre har tilsatt enzymer som gjør at plakk ikke fester seg så lett.

Tyggeleker kan også være behjelpelig med å redusere plakkdannelse som for eksempel tauleker, kongleker og tyggeben av tørket hud. Ikke bruk vanlige tennisballer til din hund, da det inneholder et slipemiddel som sliter mye på tennene. Det blir som å tygge på sandpapir.

Det kan være lurt å få en årlig sjekk av tennene hos din dyrlege, akkurat på samme måte som vi går til tannlegen. Dyrlegen vil da vurdere om det er nødvendig med tannrens under narkose eller ikke, og eventuelle problemer kan oppdages før det går for lang tid.